De Shaolin-tempel in Henan, China
Shaolin ligt in de provincie Henan in China. De hoofdstad van Henan is Zhengzhou. Er wonen ongeveer 96 miljoen mensen in Henan en daarmee is het de grootste provincie van China wanneer we kijken naar inwonersaantallen. “Henan” betekent in het Chinees: zuiden van de Gele Rivier.
In 495 n.Chr. werd begonnen met de bouw van de eerste Shaolin-tempel aan de voet van de berg Song (Chinees: Songshan). De berg Song is, vanuit Boeddhistisch oogpunt, een van de vijf heilige bergen in China en een centrale heilige piek. Er werd in eerste instantie alleen een tempel gebouwd op de plek waar eerst een jong woud stond. Shaolin betekent in het Chinees “jong woud” of “de tempel van het jonge woud”. Er waren geen andere gebouwen en het omliggende land behoorde nog niet toe aan de Shaolin-monniken. Voor de ingang van de tempel stroomt de Shaoxi (ook wel Shaoshixi) die in de geest van Fengshui de tempel beschermt tegen slechte invloeden van buitenaf.
De originele tempel bestaat al lang niet meer. De tempel is ontelbare keren geplunderd, in brand gestoken en soms zelfs totaal vernietigd door verschillende krijgsheren en bandieten. Door de jaren heen zijn keer en keer opnieuw vele kostbare manuscripten en beeldhouwwerken verloren gegaan. De tempel is echter iedere keer weer opnieuw opgebouwd. Van sommige oudere gebouwen zijn tegenwoordig alleen nog wat ruines in de vorm van rijen stenen pilaren te zien. Tijdens de culturele revolutie werden de Shaolin-monniken verboden en raakte de tempel in verval.
Zoals je kunt lezen op onze pagina over de geschiedenis van Shaolin, heeft de boeddhist Bhodidharma lang geleden een bezoek gebracht aan de tempel in Shaolin. Bhodidharma heeft niet alleen de levenswijze van de monniken radicaal gewijzigd, maar hij heeft ook veel tijd doorgebracht met mediteren in de omgeving van de tempel. Een legende vertelt ons dat hij negen jaar lang in een grot heeft gemediteerd vlakbij de tempel en omdat hij negen jaar lang, dag in dag uit, in dezelfde meditatieve huding heeft gezeten is zijn schaduw in de rotswand gebrand. Zelfs tot de dag van vandaag is de schaduw van Bhodidharma nog steeds te zien op het stuk rots dat tegenwoordig bewaard wordt in het tempelcomplex in Shaolin.
Na honderden jaren van ellende braken er rond 1980 betere tijden aan voor het Shaolin-klooster. Rond deze tijd was China aan het herstellen van de gevolgen van de culturele revolutie. Er werd geld vrijgemaakt om de Shaolin-tempel, een belangrijk onderdeel van het Chinese culturele erfgoed, volledig te restaureren en in ere te herstellen. De tempel kwam in de hier op volgende jaren weer tot bloei.
De Chinese partij voor cultuur en de regering hadden natuurlijk veel geld gestoken in het opknappen van de tempel en het omliggende gebied. Daarnaast werd de tempel niet alleen een toeristische trekpleister voor zowel Chinezen als buitenlanders, maar ook een populaire bestemming voor vechtsportbeoefenaars over de hele wereld. Er hebben zich na verloop van tijd dan ook diverse kleine zelfstandige kungfu- en wushuscholen in de directe omgeving van de Shaolin-tempel gevestigd om een graantje mee te pikken van de inkomsten die het toerisme opbracht. Zo ontstond “Shaolin village”.
In 1999 werd Shi Yong Xin tot abt van het Shaolin-klooster benoemd en hij zou voor een grote verandering zorgen in de directe omgeving van de tempel. De talloze vechtsportscholen naast het klooster hadden geen enkel verband met de tempel, maar pronkten wel met de naam “Shaolin”. De bekendheid van Shaolin en de tempel werd hierdoor wel vergroot, maar volgens Shi Yong Xin kwamen de culturele waarde en tradities van Shaolin op deze manier in het gedrang. In samenwerking met de Chinese regering maakte hij in 2001 een einde aan “Shaolin village” door vechtsportscholen in de directe omgeving van de tempel te verbieden en de bestaande schooltjes af te breken. De vrijgekomen grond werd bewerkt en zo ontstonden stukken landbouwgrond en grasvelden. Veel van de kleine scholen vestigden zich tegen wil en dank in dorpen en steden die iets verderop lagen waar ze nieuwe grond aangeboden kregen om op te bouwen.
De bekende ingang van de tempel bestaat uit een hoofdpoort met aan beide kanten een zijpoort. Aan weerszijden van de ingang staat een pilaar met een beeld van een leeuw die samen zo’n drie meter hoog zijn.
Al met al is de Shaolin-tempel dus zeker een bezoek waard. Als je zelf ook naar Shaolin wilt gaan kun je ook onze pagina over trainen in Shaolin lezen waar je meer informatie kunt vinden.
Op de website van Kungfu Supply kun je meer lezen over de locatie van de Shaolin-tempel (Engelstalige website). Ze hebben een groot aantal oude en nieuwe afbeeldingen van de tempel op hun website staan, dus neem zeker eens een kijkje!